Opladning af din elbil: Sådan har elpriserne udviklet sig i 2022

Prisen for at oplade din elbil afhænger af hvordan elprisen udvikler sig. Her på siden giver vi dig et overblik over elprisens udvikling fra 2021 og frem til i dag. På den måde kan du hele tiden følge med i hvad du kan forvente at skulle betale for hver kWh du fylder på din elbil.

elpris udvikling 2021 og 2022

Hvordan påvirker elpriserne dig?

Som med så mange andre ting når det handler om økonomi, så er det vidt forskelligt hvordan folk bliver påvirket af ændringer i elprisen når det kommer til omkostningerne til opladning af elbilen. Læs med nedenfor og find ud af om du er påvirket og om du i så fald kan gøre noget for at optimere din situation. Nederst på siden finder du tabellen med oversigten over udviklingen i elprisen.


Hvad er den billigste ladeløsning med de nuværende elpriser?

Der er formentlig ingen der forventer (eller håber) at stigningen i elpriserne varer ved. Har du allerede en ladeløsning hvor du selv ejer laderen vil de stigende elpriser betyde en øget månedlig udgift til el som ikke bliver reflekteret i den refusion du får. Det skyldes at elafgiften ikke er ændret, og det er udviklingen i den rene elpris (spotprisen) som er skyld i prisstigningerne. På grund af de opstartsomkostningerne der er ved at skifte til fx Clever hvor din tilbagebetaling afhænger af den faktiske elpris, vil et skifte dog formentlig ikke kunne betale sig på den korte bane. På den lange bane vil det formentlig godt kunne betale sig at skifte hvis elpriserne holdes på det høje niveau i årene fremover.


Har du endnu ikke en oplader derhjemme så er det en rigtig god ide at få regnet på hvilken ladeløsning der er den rigtige for dig. På grund af de stigende priser kan der nu nemlig være flere løsninger som pludselig er relevante selv hvis du ikke kører mere end 15-20.000 km om året. Det er let for dig at tjekke ved at bruge vores beregner her.


Hvad betyder det for Clevers tilbagebetaling?

For første kvartal 2022 er Clevers tilbagebetalingssats fastsat til 222 øre/kWh. Hvis du således har været god til at lade om natten (mellem 23-06) har din gennemsnitlige pris for 1. kvartal været 269 øre/kWh. Du kan altså ikke forvente at få fuld tilbagebetaling på dit elforbrug. Lidt værre ser det ud hvis du har ladet over hele døgnet, da din gennemsnitspris så har været på 301 øre/kWh. Du kan læse mere om hvordan Clevers tilbagebetaling fungerer lige her, men sikkert er det, at du i 1. kvartal 2022 vil opleve en månedlig udgift til opladning som overstiger Clevers månedlige abonnement selv med de såkaldte "flat-rate" løsninger.


Kigger vi frem mod de næste måneder og antager at elprisen i næste måned vil være et gennemsnit af de seneste 3 måneder, vil Clevers tilbagebetalingssats ligge på ca. 291 øre/kWh, hvilket er hvad den gennemsnitlige elpris inkl. moms og afgifter har været på fra februar til april måned mellem kl 23-06.


Er Clevers "X power" abonnementer relevant for dig?

Siden starten af 2022 har Clever tilbudt deres "X power" løsninger, hvor man som en del af aftalen skifter til Clever Power som leverandør af ens el - vel og mærke til hele ens husstands elforbrug og ikke kun elbilen. Fordelen ved Clever X power er at man får en rabat på sit Clever abonnement og ens elforbrug til elbilen ikke koster noget. Det vil sige, at det er lige meget hvor meget du lader og til hvilken pris du vil altid kun betale det månedlige abonnement. Du kan læse mere om Clever power her.


Med stigningen i elprisen kan Clever X power godt blive interessant. Du bliver nemlig ikke påvirket af de stigende priser uanset hvor meget du lader din elbil. Tror du på at elprisen holdes på det høje niveau fremover vil Clever X power formentlig være et godt valg for dig der endnu ikke har valgt en ladeløsning. Dog ikke hvis du har nedsat elafgift, da du så ikke får fordelen af at have en relativt lav elpris på din opladning. Hvis du har solceller er Clevers X power heller ikke en mulighed for dig på nuværende tidspunkt.

BEREGN SELV

helt gratis

Udvikling i elprisen siden 1. januar 2022.

Vi har kigget dybt i Energinets elpris-data for at kunne give dig et let overblik over hvad den faktiske elpris er i den seneste måned og hvordan den har udviklet sig. For at gøre det overskueligt og relevant for dig, har vi delt udviklingen i elprisen op i fire forskellige priser:


Elpris øre/kWh (døgn)

Dette tal viser den gennemsnitlige elpris inkl. alle afgifter, tariffer og moms set over alle døgnets 24 timer.


Elpris øre/kWh (23-06)

Dette tal viser den gennemsnitlige elpris inkl. alle afgifter, tariffer og moms i timerne fra kl 23:00 til kl 06:00. Lader du primært din elbil om natten er dette derfor det mest interessant tal for dig. Det er også dette tal Clevers tilbagebetalingssats fra 1. april 2022 vil være baseret på.


Spotpris øre/kWh (døgn)

Dette tal viser den gennemsnitlige elpris ekskl. alle afgifter, tariffer og moms set over alle døgnets 24 timer. Det vil sige det er den rene elpris uden afgifter mv.


Spotpris øre/kWh (23-06)

Dette tal viser den gennemsnitlige elpris ekskl. alle afgifter, tariffer og moms i timerne fra kl 23:00 til kl 06:00. Det vil sige det er den rene elpris uden afgifter mv. ved opladning om natten.

Tabel over udvikling i elprisen

Data sidst opdateret: 1. maj 2022

No results found, try adjusting your search and filters.
Something went wrong, contact us if refreshing doesn’t fix this.

De viste elpriser er inkl. elafgift (90.3 øre), system- og transmissionsnet-tariffer (11 øre), nettarif (22 øre i normal periode og 61 øre i spids-belastning) og moms (25%). Spotpriser er eksl. moms.

Note om nettarif: Denne betales til dit forsyningsselskab og afhænger dermed af hvor du bor. Vest for Storebælt har vi brugt Netselskabet N1 og øst for Storebælt har vi brugt Radius. Vi har endvidere taget højde for at nettariffen har perioder (spids-belastning) hvor den er højere end normalt (alle dage i perioden oktober-marts i tidsrummet 17.00-20.00).

Kilde: https://www.energidataservice.dk/

FIND DIN ELPRIS

Vi har gjort det let for dig at finde ud af hvad din elpris har været historisk og hvad den er lige nu og i det kommende døgn. Du kan se elpriserne som de har været både øst og vest for Storebælt. Der er nemlig forskel både i de rene elpriser (spotpriser) og tariffer. Når du ved hvad din faktisk elpris har været eller hvad den realistisk vil være fremadrettet, har du et bedre udgangspunkt for at vælge den billigste ladeløsning.