Opladning af din elbil: Sådan har elpriserne udviklet sig i 2022 og 2023

Prisen for at oplade din elbil afhænger af hvordan elprisen udvikler sig. Her på siden giver vi dig et overblik over elprisens udvikling fra januar 2022 og frem til i dag. På den måde kan du hele tiden følge med i hvad du kan forvente at skulle betale for hver kWh du fylder på din elbil.

elpris udvikling 2021 og 2022

Hvordan påvirker elpriserne dig?

Som med så mange andre ting når det handler om økonomi, så er det vidt forskelligt hvordan folk bliver påvirket af ændringer i elprisen når det kommer til omkostningerne til opladning af elbilen. Læs med nedenfor og find ud af om du er påvirket og om du i så fald kan gøre noget for at optimere din situation. Nederst på siden finder du tabellen med oversigten over udviklingen i elprisen.


Hvad er den billigste ladeløsning med de nuværende elpriser?

Elpriserne har i 1. halvår af 2023 heldigvis fundet et rigtigt fornuftigt leje - ja faktisk har de ikke været billigere siden 2021. Har du allerede en ladeløsning hvor du selv ejer laderen vil niveauet for elprisen naturligvis have stor betydning for hvad det koster dig at lade din elbil op. Og med de lave priser har du formentligt aldrig haft færre forbrugsudgifter til din bil. Der er naturligvis ingen garantier for at elprisen holder sig på det lave niveau så det giver stadig mening at du holder dig orienteret i markedet for ladeløsninger, da der fra tid til anden kan være gode tilbud som gør at et skift af leverandør godt kan betale sig.


Har du endnu ikke en oplader derhjemme så er det en rigtig god ide at få regnet på hvilken ladeløsning der er den rigtige for dig. Stiger priserne igen, kan der nemlig være flere løsninger som pludselig er relevante selv hvis du ikke kører mere end 15-20.000 km om året. På samme måde kan det være at din nuværende løsning ikke længere er den billigste, da elpriser er faldet markant siden slut 2022. Det er let for dig at tjekke ved at bruge vores beregner her.


Hvad betyder det for Clevers tilbagebetaling?

For april måned 2023 har Clever fastsat sin tilbagebetalingssats til 123 øre/kWh. Hvis du således har været god til at lade om natten (mellem 23-06) vil din gennemsnitlige pris for april måned være stort set den samme som Clevers tilbagebetalingssats. Lidt værre ser det ud hvis du har ladet over hele døgnet, da din gennemsnitspris så har været på 143 øre/kWh. Bemærk dog at dette er et gennemsnit på tværs af Danmark, og kan således være forskelligt alt afhængig af hvilken nettarif du opkræves i dit omårde. Du kan læse mere om hvordan Clevers tilbagebetaling fungerer lige her.


Kigger vi frem mod de næste måneder og antager at elprisen i næste måned vil være et gennemsnit af de seneste 3 måneder, vil Clevers tilbagebetalingssats ligge på ca. 188 øre/kWh. Her er der taget højde for at elafgiften vil være 69,7 øre/kWh ekskl. moms fra 1. juli 2023 og at Clever ikke tilbagebetaler momsen af elafgiften som tidligere.


Er Clevers "X power" abonnementer relevant for dig?

Siden starten af 2022 har Clever tilbudt deres "X power" løsninger, hvor man som en del af aftalen skifter til Clever Power som leverandør af ens el - vel og mærke til hele ens husstands elforbrug og ikke kun elbilen. Fordelen ved Clever X power er at man får en rabat på sit Clever abonnement og ens elforbrug til elbilen ikke koster noget. Du kan læse mere om Clever power her.

FIND DEN BILLIGSTE LADELØSNING

helt gratis

Udvikling i elprisen siden 1. januar 2022.

Vi har kigget dybt i Energinets elpris-data for at kunne give dig et let overblik over hvad den faktiske elpris er i den seneste måned og hvordan den har udviklet sig. For at gøre det overskueligt og relevant for dig, har vi delt udviklingen i elprisen op i fire forskellige priser:


Elpris øre/kWh (døgn)

Dette tal viser den gennemsnitlige elpris inkl. alle afgifter, tariffer og moms set over alle døgnets 24 timer.


Elpris øre/kWh (23-06)

Dette tal viser den gennemsnitlige elpris inkl. alle afgifter, tariffer og moms i timerne fra kl 23:00 til kl 06:00. Lader du primært din elbil om natten er dette derfor det mest interessant tal for dig. Det er også dette tal Clevers tilbagebetalingssats fra 1. april 2022 vil være baseret på.


Spotpris øre/kWh (døgn)

Dette tal viser den gennemsnitlige elpris ekskl. alle afgifter, tariffer og moms set over alle døgnets 24 timer. Det vil sige det er den rene elpris uden afgifter mv.


Spotpris øre/kWh (23-06)

Dette tal viser den gennemsnitlige elpris ekskl. alle afgifter, tariffer og moms i timerne fra kl 23:00 til kl 06:00. Det vil sige det er den rene elpris uden afgifter mv. ved opladning om natten.

Tabel over udvikling i elprisen

Data sidst opdateret: 30. maj 2023

No results found, try adjusting your search and filters.
Something went wrong, contact us if refreshing doesn’t fix this.

De viste elpriser er inkl. elafgift (95.4 øre frem til September 2022. Fra 1. Oktober er den på 90.3 øre inkl. moms. 1. januar til 30. juni 2023 er den på 1 øre inkl. moms), system- og transmissionsnet-tariffer (11 øre i 2022 og 11,2 øre i 2023), nettarif (22 øre i normal periode og 61 øre i spids-belastning) og moms (25%). Spotpriser er eksl. moms.

Note om nettarif: Denne betales til dit forsyningsselskab og afhænger dermed af hvor du bor. Vest for Storebælt har vi brugt Netselskabet N1 og øst for Storebælt har vi brugt Radius. Vi har endvidere taget højde for at nettariffen har perioder (spids-belastning) hvor den er højere end normalt (alle dage i perioden oktober-marts i tidsrummet 17.00-20.00).

Kilde: https://www.energidataservice.dk/

Find dit netselskab og nettariffer

Vi har gjort det let for dig at finde ud af hvilket netselskab der forsyner det postnummer du bor i. Når du kender dit netselskab kan du nemlig også tjekke hvilke nettariffer de opkræver dig. Men hvad er nettariffer og hvorfor har det betydning for dig tænker du måske. Læs med og find både svar herpå og svar på hvad du betaler i nettarif.


Hvad er nettariffer og hvad betyder de for dig?

Nettariffer er en måde for netselskaberne at kompensere for, at der er strøm der går til spilde når selskaberne transporterer strøm til din bolig. Det strøm der går til spilde kalder man for nettab. Størrelsen på nettabet i kroner afhænger af prisen på el. Dvs når elprisen stiger oplever netselskaberne højere omkostninger til nettab. Og derfor justerer de jævnligt på nettarifferne.


Elpriserne er steget en hel del igennem 2022 og det betyder, at langt de fleste netselskaber har meldt ud om højere nettariffer fra 1. januar 2023. Det er derfor yderst relevant for dig som elbilist at vide hvilken nettarif du bliver opkrævet af dit netselskab, da nettariffen kan svinge i størrelse alt efter tidspunkt på døgnet. Som du kan se længere nede er tarifferne også forskellige i sommer og vinterhalvåret.


Frem til 1. januar 2023 har netselskaberne inddelt døgnet i to perioder: Normal & Spids. Fra 1. januar 2023 går flere af netselskaberne dog over til tre indelinger:


Lavlast: kl 24-06

Højlast: kl 06-17 & 21-24

Spidslast: kl 17-21


Radius som eksempel på markante stigninger i nettariffen

På grund af de stigende elpriser og dermed et større nettab, har Radius meldt følgende vinter-takster ud som er gældende fra 1. januar 2023:


Lavlast: 21,26 øre/kWh inkl. moms (22,96 fra 1. februar)

Højlast: 63,79 øre/kWh inkl. moms (68,89 fra 1. februar)

Spidslast: 191,35 øre/kWh inkl. moms (206,66 fra 1. februar)


Det vil altså sige, at inden der indregnes den rå elpris, elafgift, tariffer til Energinet og moms på disse, så skal du mellem 17 og 21 betale næsten 2kr for en kilowatt-time fra 1. januar 2023. Der er derfor rigtig god økonomi i at vente med at oplade din elbil til efter kl 24.00 hvor nettariffen kun er 22,96 øre/kWh inkl. moms.


Til sammenligning er Radius' nettarif mellem kl 17 og 20 frem til 31. december 2022 på kun 95,64 øre/kWh inkl. moms. Det er dermed en fordobling af nettariffen i spidsbelastningsperioden der er tale om.


Kender du dit postnummer kan du se hvad du skal betale i nettarif

Det er de færreste der med det samme kan nævne deres netselskab og dermed kan det være svært at finde ud af hvad du betaler i nettariffer. Men nedenfor kan du indtaste dit postnummer og så viser vi dig både dit netselskab og de tilhørende nettariffer. Data er fra Energinet, men der kan være enkelte netselskaber der ikke har oplyst deres nettariffer for 2023 endnu. Bemærk at de viste tariffer nedenfor er eksklusiv moms.

Data sidst opdateret: 20. december 2022

Beskrivelse: Graf og tabel viser de tidsdifferentieret nettariffer for det netselskab der forsyner det postnummer du har valgt.

Pris: De viste nettariffer er vist ex. moms.

Sommer: De viste tariffer er gældende for perioden april til september 2023.

Vinter: De viste tariffer er gældende for perioden januar til marts 2023. Står tariffen til at blive opdateret i perioden er den senest sats anvendt.

Data: Enkelte netselskaber har ikke meldt deres nye nettariffer ud ligesom der kan være enkelte postnumre der ikke er data for. Data er sidst opdateret 5. december 2022.


Kilde: www.energidataservice.dk & Green Power Denmark

Vil du holdes opdateret?


Ander læser også

Dyk ned i en af vores andre artikler om el og opladning.