Hvordan påvirker elpriserne dig?

Som med så mange andre ting når det handler om økonomi, så er det vidt forskelligt hvordan folk bliver påvirket af ændringer i elprisen når det kommer til omkostningerne til opladning af elbilen. Læs med nedenfor og find ud af om du er påvirket og om du i så fald kan gøre noget for at optimere din situation. Nederst på siden finder du tabellen med oversigten over udviklingen i elprisen.


Hvad er den billigste ladeløsning med de nuværende elpriser?

Elpriserne fandt i 2023 heldigvis et rigtigt fornuftigt leje som er fortsat ind i 2024 - ja faktisk har de ikke været billigere siden 2021. Har du allerede en ladeløsning hvor du selv ejer laderen vil niveauet for elprisen naturligvis have stor betydning for hvad det koster dig at lade din elbil op. Og med de lave priser har du formentligt aldrig haft færre forbrugsudgifter til din bil. Der er naturligvis ingen garantier for at elprisen holder sig på det lave niveau så det giver stadig mening at du holder dig orienteret i markedet for ladeløsninger, da der fra tid til anden kan være gode tilbud som gør at et skift af leverandør godt kan betale sig.


Har du endnu ikke en oplader derhjemme så er det en rigtig god ide at få regnet på hvilken ladeløsning der er den rigtige for dig. Stiger priserne igen, kan der nemlig være flere løsninger som pludselig er relevante selv hvis du ikke kører mere end 15-20.000 km om året. På samme måde kan det være at din nuværende løsning ikke længere er den billigste, da elpriser er faldet markant siden slut 2022. Det er let for dig at tjekke ved at bruge vores beregner her.


Hvad betyder det for Clevers tilbagebetaling?

For maj måned 2024 har Clever fastsat sin tilbagebetalingssats til 164 øre/kWh. Hvis du således har været god til at lade om natten (mellem 23-06) vil din gennemsnitlige pris for måneden være stort set den samme som Clevers tilbagebetalingssats, men ca. 19 øre mindre, da Clever ikke tilbagebetaler momsen på elafgiften. Lidt værre ser det ud hvis du har ladet over hele døgnet, da din gennemsnitspris så har været på 199 øre/kWh. Bemærk dog at dette er et gennemsnit på tværs af Danmark, og kan således være forskelligt alt afhængig af hvilken nettarif du opkræves i dit omårde. Du kan læse mere om hvordan Clevers tilbagebetaling fungerer lige her.


Kigger vi frem mod de næste måneder og antager at elprisen i næste måned vil være et gennemsnit af de seneste 3 måneder, vil Clevers tilbagebetalingssats ligge på ca. 159 øre/kWh. Her er der taget højde for at Clever ikke tilbagebetaler momsen af elafgiften som tidligere.


Bemærk at Clever fra den 28. november 2023 ikke længere tilbagebetaler elafgiften for dem som har solceller eller elvarme og dermed reduceret elafgift. For eksisterende kunder træder ændringen i kraft 1. marts 2024. Har du solceller eller elvarme skal du derfor trække 76 øre (baseret på elafgift for 2024) fra ovenstående estimat af tilbagebetalingssatsen.

FIND DEN BILLIGSTE LADELØSNING

helt gratis

Kilde: https://stromligning.dk/. For Powerfuel er priser indhentet direkte fra selskabet selv.

Kilde: https://stromligning.dk/

Udvikling i elprisen siden 1. januar 2022.

Vi har kigget dybt i Energinets elpris-data for at kunne give dig et let overblik over hvad den faktiske elpris er i den seneste måned og hvordan den har udviklet sig. For at gøre det overskueligt og relevant for dig, har vi delt udviklingen i elprisen op i fire forskellige priser:


Elpris øre/kWh (døgn)

Dette tal viser den gennemsnitlige elpris inkl. alle afgifter, tariffer og moms set over alle døgnets 24 timer.


Elpris øre/kWh (23-06)

Dette tal viser den gennemsnitlige elpris inkl. alle afgifter, tariffer og moms i timerne fra kl 23:00 til kl 06:00. Lader du primært din elbil om natten er dette derfor det mest interessant tal for dig. Det er også dette tal Clevers tilbagebetalingssats fra 1. april 2022 vil være baseret på.


Spotpris øre/kWh (døgn)

Dette tal viser den gennemsnitlige elpris ekskl. alle afgifter, tariffer og moms set over alle døgnets 24 timer. Det vil sige det er den rene elpris uden afgifter mv.


Spotpris øre/kWh (23-06)

Dette tal viser den gennemsnitlige elpris ekskl. alle afgifter, tariffer og moms i timerne fra kl 23:00 til kl 06:00. Det vil sige det er den rene elpris uden afgifter mv. ved opladning om natten.

Tabel over udvikling i elprisen

Data sidst opdateret: 2. april 2024

De viste elpriser er inkl. elafgift som fra 1. januar 2024 er på 76,1 øre, system- og transmissionsnet-tariffer (11 øre i 2022, 11,2 øre i 2023 og 12,5 øre i 2024), nettarif og moms (25%). Spotpriser er eksl. moms.

Note om nettarif: Denne betales til dit forsyningsselskab og afhænger dermed af hvor du bor. Vest for Storebælt har vi brugt Netselskabet N1 og øst for Storebælt har vi brugt Radius.

Kilde: https://www.energidataservice.dk/

Vil du holdes opdateret?


Ander læser også

Dyk ned i en af vores andre artikler om el og opladning.