Sådan skifter du nemt elskab

Når du skal vælge elbil, kan det ofte godt betalte sig samtidig at skifte elselskab. I danmark er der åbnet helt op for elmarkedet. Det betyder, at du frit kan vælge, hvilket elselskab, der skal levere strømmen til din bolig.

Det er nemt at skifte elselskab

Synes du også, at det er vanskeligt at overskue elmarkedet. Så er du ikke alene. For mange er en svær opgave at danne sig et overblik over elmarkedet. Det kan både føles tidskrævende og virke besværligt at skifte elselskab.


Men i virkeligheden tager det ikke lang tid, at undersøge, om du spare penge ved at skifte fra dit nuværende elselskab til et nyt elselskab. Selve det at skifte elselskab er faktisk nemmere end mange lige tror.


Arbejdet med at skifte elselskab kan rent faktisk klares med 3 simple trin.

3 simple trin til skift af elselskab

Our awesome features
1
Undersøg din bindingsperiode

Nogle elftaler kan have en binding på op til 6 måneder. Inden du begynder dig rejse ud i et skifte af elleverandør, bør du derfor undersøge om, du i en periode er bundet til dit nuværende elselskab. Du kan dog som oftest opsige din elaftale med et varsel på løbende måned plus 1 måned.

Our awesome features
2
Sammenlign elpriserne

Der findes en del sammenligningstjenester, som kan hjælpe dig med at finde det produkt, der passer til dig. Vi anbefaler www.stromligning.dk, som er en uvildig side ligesom elbiil.dk. Du indtaster dit elforbrug, og så får du en liste med priser fra langt de fleste elselskaber i Danmark. Det gode ved www.stromligning.dk er at du tydligt kan se de faktiske priser, da abonnement, spotpristillæg og eventuelle gebyrer alle er inkluderet.

Our awesome features
3
Vælg produkt og underskriv

For hvert produkt kan klikke på 'Se mere', og derfra vælge 'skift til dette produkt'. Når du har udfyldt de nødvendige oplysninger skal du underskrive en leveringsaftale, som du modtager fra den nye elleverandør. Din ny elleverandør sørger automatisk for at informere dit tidligere elselskab om dit skifte.

Koster det noget at skifte elselskab?

Det at skifte elselskab er gratis. Det, du kan spare penge på, er forskellen i pris på abonnement og elpris. Dog går en stor andel af din betaling for el til afgifter, bidrag og moms, som ikke ændrer sig, selvom du skifter elselskab.

Det er kun den rene betaling for el, det vil sige den pris, der dækker dit forbrug af el og en eventuel abonnementspris til din elleverandør, hvor du kan finde en besparelse. Selvom den rene elpris kun udgør en andel af den samlede elregning, kan der stadig være gode penge at spare ved at skifte elselskab.


Hvor meget kan man spare ved at skifte elselskab?

Besparelsen ved at skifte elselskab afhænger dels af, hvad du betaler for strømmen hos dit nuværende elselskab, og dels af, hvor stort dit årlige forbrug af el er. Har du et stort elforbrug kan der være ganske mange penge at spare - især hvis du samtidig får en billige ladeløsning til din elbil.

Det er naturligvis forskelligt, hvor meget el en hustand bruger, men elselskaberne anslår normalt, at en typisk husstand i Danmark med to voksne og to børn har et årligt forbrug på ca. 4.000 kWh om året. Tilføjer du opladning af en elbil, vil den samme husstand med et normalt kørselsbehov kunne forvente op imod en fordobling af sit årlige forbrug.

Kan du eksempelvis spare 25 øre/kWh på at skifte elselskab, kan du opnå en besparelse på 2.000 kr. om året. Ser du på forskellen mellem markedets billigste og dyreste produkter, er det faktisk muligt at spare mere en 1 kr/kWh, og så vil den typiske hustand med en elbil i Danmark kunne spare om imod 10.000 om året ved at skifte elselskab.


LÆS OGSÅ: Sådan har elpriserne udviklet sig siden 2022


Hvad bør du overveje, når du skifter elselskab

Hvis du ønsker at skifte elselskab, kan det være sundt at overveje andre parametre end lige kun prisen på din strøm. Her giver vi dig nogle ideer til, hvad med fordel kan huske at overveje og se nærmere på inden du skifter elselskab.


Introduktionspriser

Du kan opleve, at nogle elselskaber tilbyder dig et velkomst- og introduktionstilbud. Det kan være en god idé, men sørg for at kaste et kritisk blik på, hvad der sker med prisen, når introduktionsperioden udløber. Kører du eksempelvis automatisk videre med en fordyrende pris.


Vær opmærksom på abonnementer

I din elpris vil du altid skulle betale et abonnement til netselskabet. Det er det selskab, der ejer kablerne, som transporterer el fra producenten hjem til dig.

Med udover den faste betaling til netselskabet, kan der også være et abonnement til det selskab, du køber strømmen af. Når du vælger elselskab, vil du derfor ofte også skulle betale et abonnement til dem. Vær derfor opmærksom på, at abonnementerne kan variere. Samtidig skal du være opmærksom på, om abonnementet er medregnet i den oplyste elpris, så du ikke overser noget, når du sammenligner priser.


Ønsker du fast eller variabel pris

Når du indgår en ny elaftale, kan du vælge at at skifte til en aftale med enten fast eller variabel pris. Med et fast månedligt beløb, har du en større sikkerhed for at kende din pris for den strøm du bruger. Hvis du derimod indgår en variabel elaftale, vil prisen for din el følge markedsprisen, og du kan få fordel af billig el.


Som elbilsejer vil vi anbefale, at du vælger variabel pris, hvis du har mulighed for lade din elbil op, når strømmen er billigst. Det er den som regel om natten mellem kl. 00.00 og 06.00, og når vinden blæser eller solen skinner.


Vil du have grøn energi?

Når du vælger elprodukt, kan du også vælge om du ønsker grøn strøm. Vil du aktivt bidrage til grøn energi og hjælpe et grønnere samfund med mindre co2-udledning på vej, så kan du på elpris.dk se, hvor meget af den strøm du vil få, der kommer fra vedvarende energikilder. Udover selve prisen for din el, bør du derfor også tage stilling til, om du vil bidrage til den grønne omstilling.


Er du fortaler for grøn strøm, og har du mulighed for at vælge et elselskab, som køber strøm fra vedvarende energikilder, så vil du måske foretrække at betale lidt mere for din strøm, og på den måde bidrage til investeringen i ny vedvarende energi.

Kender du din elpris?

Se hvordan elpriserne udpriserne har udviklet sig og hvad elprisen er lige nu